Om Skultuna

TIDLÖS DESIGN & TIDLÖS KVALITET

 I över 400 år har Skultuna tillverkat metallföremål av högsta kvalitet. Alltid med samma känsla för kvalitet och design skapar Skultuna idag morgondagens antikviteter för kommande generationer. Skultuna Messingsbruk grundades år 1607 av kung Karl IX. Idag är Skultuna ett av de äldsta företagen i världen och är fortfarande hovleverantörer till det svenska kungahuset.

FYRA SEKLER PÅ SAMMA STÄLLE

Året var 1607 och kung Karl IX kunde äntligen genomföra sina planer för en svensk mässingsindustri. Under Gustav Wasa och Erik XIV hade Sverige blivit tungt skuldsatt till Hansan. Raffinering koppar i mässing skulle minska importen av mässing och öka exportinkomsterna. Kungen skickade en man på kronans uppdrag för att hitta en lämplig plats för en mässingsfabrik, valet föll på Skultuna där Svartån lämnade tillräcklig vattenkraft i kombination med riklig tillgång på timmer och kol samt närheten till koppargruvan i Falun.

Idag, mer än fyra århundraden senare ligger bruket fortfarande kvar på exakt samma plats längs med Svartån i Skultuna. Den första gjutarmästarna kallades till Skultuna från mässingsgjuterierna i Tyskland och Nederländerna, de tog också tekniken om hur man gör stora mässingsobjekt som ljuskronor. Den äldsta kända ljuskronan är i Vårfrukyrkan i Enköping och är daterad år 1619. Resan genom historien har bitvis varit hård, hela fabriken flöt bort med vårfloden ett år och bruket har brunnit ner helt vid åtminstone tre tillfällen.

Under 1600-talet och 1700-talet var designarbetet var en del av hantverket. I slutet av 1800-talet standardiserades processer och arbetssätt. Detta var grunden för det vi idag kallar industridesign. Carl Hjalmar Norrström var utbildad vid Konstfack och var formgivare vid Skultuna mellan åren 1895-1912. Carl Hjalmar Norrström tillhörde de mest erkända formgivarna vid denna tid och fick många utmärkelser för sina skapelser. Carl Hjalmar Norrström vann bland annat guldmedalj vid världsutställningen i Paris år 1900 för sin magnifika dopfunt. Denna kan fortfarande ses i museet i Skultuna.

MODERNISM & DESIGN I FOKUS

Med silversmeden Pierre Forssell kom modernismen till Skultuna, Pierre Forssell var anställd på bruket som formgivare under den senare delen av 1900-talet. Han bidrog med några fantastiska produkter under 1950-talet, 60-talet, och 70-talet. Hans formgivning var skandinaviskt modernistisk i en stram och modern stil. En annan känd designer som ritat produkter för Skultuna på 1980-talet är Sigvard Bernadotte, han ritade en rad produkter för matbordet.

Skultuna jobbar idag med ledande internationella designers som GamFratesi, Lara Bohinc, Luca Nichetto, Monica Förster, Richard Hutten och Claesson Koivisto Rune för att nämna några. Idag kan Skultunas produkter hittas på ledande varuhus runt om i världen och företaget har vunnit en rad internationella designpriser och ställer regelbundet ut på de ledande internationella designmässorna. Samtidigt pågår produktionen i fabriken i Skultuna i en obruten linje sedan början av 1600-talet, idag är det främst slutbearbetningar som utförs i Skultuna såsom polering, slipning, montering, paketering och slutkontroller.

BRUKET IDAG

Messingsbruket i Skultuna ligger kvar på exakt samma ställe vid Svartån i Västmanland, 1,5 mil norr om Västerås. Bruket är än idag företagets säte med oavbruten produktion sedan år 1607 och är idag ett av de mest besökta turistmålen i Sverige med Skultunas Flagship Store, Outletbutiker, Museum och Bistro Bruket. Det är det enda ställe i världen som man kan köpa Skultunas 2:a sortering på och få sina gamla Skultuna-föremål polerade. Välkommen!

ÖPPETTIDER

Måndag - Fredag 10:00 - 18:00
Lördag - Söndag  10:00 - 17:00

Avvikande Öppettider

Nyårsdagen: Stängt
Trettondedag jul: 10.00 – 17.00
Långfredagen: 10.00 - 17.00
Påskafton & Påskdagen: 10.00 – 17.00
Annandag påsk: 10.00 – 17.00
Första maj: 10.00 – 17.00
Kristi himmelsfärds dag: 10.00 – 17.00
Nationaldagen: 10.00 – 17.00
Midsommarafton: Stängt
Midsommardagen: 10.00 - 17.00
Julafton & Juldagen: Stängt
Annandag jul: 10.00 – 17.00
Nyårsafton: Stängt